Yojana Magazine December 2017 Pdf Download yojana.gov.in Highlights - Sarkari Naukri Career

Wednesday, 14 December 2016

Yojana Magazine December 2017 Pdf Download yojana.gov.in Highlights


Yojana Magazine December

Dear Candidates who are doing preparation competitive examination such as civil services, SSC examination, banking sector and making their career with this field then you should read Yojana Magazine December 2016.

 This magazine is an important funnel for competitors as it provides all the information and the latest events like sport, politics, world which is extremely useful for each contest. Currently monthly update each month and provide exclusive information for companies that provide assistance to applicants clear the entrance exam to make your career in the Public Service / Government.


Now there is good news for candidates who are seeking general knowledge for their most recent contest. Interested candidates can grab the study material about Yojana Magazine in Hindi/English in English as well as Hindi and can make their better preparations for exam.

Candidates preparing for any competitive exam must have a thorough knowledge of today to clear any entrance exam. It consists of all the latest and important events around the country and worldwide importance. It is possible to acquire more details about Yojana Magazine December 2017 form the next section tuned.


Yojana Magazine December 2017
·         Solved Papers Chattisgarh PSC Prelims
·         UGC NET JRF Exam
·         Combined Defence Services Exam
·         IDBI Assistant Manager Exam
·         United India Insurance Exam AO
·         SBI PO Exam
·         National India Insurance Co Ltd Exam

Solved Question Papers
·         IBPS Information Technology Officer Exam., 2015 : English Language
·         Madhya Pradesh P.S.C. (Mains) Exam., 2015 : General Studies
·         UGC-NET/JRF Exam., 2016 : Economics
·         UGC-NET/JRF Exam., 2016 : Geography
·         Common Law Admission Test (CLAT), 2016 : General Knowledge
·         Andhra Bank Probationary Officers Exam., 2015 : Reasoning
·         National Defence Academy and Naval Academy Exam., 2016 : General Studies
·         P. Combined State/Upper Subordinate Services (Pre.) Exam., 2016 : General Studies
·         B.I. Officers Grade ‘B’ Exam., 2015 : Quantitative Aptitude
·         SIDBI Assistant Manager Exam., 2016 : Computer Language


Most Important Question in Yojana Magazine

Ques 1) Which of the following geographical region of India is ahead in demographic transition?

·         Northern Region
·         Southern Region
·         Eastern Region
·         Western Region

Ans : (b) Southern Region

Ques 2-The cricketer, who scored fastest century-in just 31 balls-in one day international test match is–

·         South African batsman AB de Villiers
·         Pakistani batsman Shahid Afridi
·         West Indian batsman Corey Anderson
·         Indian Batsman Yuva Raj Singh

Ans : (a) South African batsman AB de Villiers


Ques 3-Bombay stock exchange is going to establish a Global Stock Exchange at–

·         Gandhinagar (Gujarat)
·         Mumbai (Maharashtra)
·         New Delhi
·         Jaipur (Rajasthan)

Ans : (a) Gandhinagar (Gujarat)

Ques 4- India’s bilateral trade with China in 2014 remained to the tune of–

·         $ 65 billion
·         $ 70 billion
·         $ 80 billion
·         $ 85 billion

Ans : (b) $ 70 billion

Ques 5- Which of the following districts have been shortlisted for the United Nations global award for public service?

·         Gaya, Bihar
·         Chittur, Andhra Pradesh
·         Nadia, West Bengal
·         Rameshwaram, Tamil Nadu

Ans : (c) Nadia, West Bengal


Ques 6- What is MUDRA?

·         A form of Money
·         A port on West Coast
·         Micro Units Development Refinance Agency
·         None of the above

Ans : (c) Micro Units Development Refinance Agency

Ques 7- Project ‘Maryadaa’ is associated’ with–

·         Education of girls
·         Making the village open defecation free
·         Making all the women of the village educated and self-reliant
·         None of the above

Ans : (b) Making the village open defecation free

Ques 8- Mawlynnong Village in Meghalaya is in the news recently. The reason being–

·         It has been awarded the Asia’s Cleanest village award in 2014-15
·         All the houses in the village have sanitary toilet
·         All the houses in the Village use clean energy for cooking
·         The village is situated on Indo-Bangladesh border

Ans : (a) It has been awarded the Asia’s Cleanest village award in 2014-15

Ques 9- Using India’s new GDP series, the IMF expects growth to pick up ……….per cent in 2014-15.

·         5%
·         2%
·         5%
·         9%

Ans : (b) 7.2%


Ques 10- Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?

·         Sachin Tendulkar
·         Allan Robert Border
·         Sir Isaac Vivian Alexander Richards
·         Sanath Teran Jayasuriya

Ans : (a) Sachin Tendulkar

Note: For more information candidates may visit the official website

Special Note: Yojana Magazine can downloaded of Dec Edition from given Link







सरकारी नौकरियों के ताज़ा अपडेट (हिंदी में ) फेसबुक पर पाने के लिए नीचे दिए बटन को लाइक करें

2 comments:

  1. how to download???

    ReplyDelete
    Replies
    1. you can download from link which is in mention in special note.

      Delete

If you have any query, Write in Comment Box



Subscribe for Job alerts

Please check your inbox to get your email verify.

TOP