Tuesday, April 2, 2019

SBI PO Free Practice Questions 2019, Prelims/Mains

SBI PO Mock Test 

Here we are providing you the Free Practice Questions for the upcoming State Bank of India Probationary Officer (PO) recruitment examination. Candidates who are going to appear in the said examination are suggested to solve the SBI PO Mock Test 2019 provided on this page. We have also tried to cover some important questions which are asked in previous years continuously.


The provided questions are for both Prelims/Mains examination. For your basement, we have also provided the answers with the questions. After solving the SBI PO Free Practice Questions 2019 you can evaluate your performance by matching your answers with the given answers. So what are you waiting for? Just scroll down the page and solve the provided Questions.


Important Details
Organization Name State Bank of India
Post Name Probationary Officer (PO)
Page Category Free Practice Questions
Status Available

Relevant Link:

SBI PO Free Practice Questions 2019
Question 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
  1. 150 metres
  2. 180 metres
  3. 120 metres
  4. 324 metres
Answer: 1
Question 2: Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?
  1. 6500
  2. 7500
  3. 7200
  4. 6400
None of these
Answer: 4
Question 3: What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?
  1. 4.80
  2. 3.06
  3. 2.04
  4. 8.30
Answer: 3
Question 4: A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:
  1. 155°
  2. 160°
  3. 145°
  4. 150°
Answer: 1


Question 5: A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:
  1. 36 kg
  2. 6 kg
  3. 9 kg
  4. 696 kg
Answer: 4
  • In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
Question 6: Extreme old age when a man behaves like a fool
  1. Dotage
  2. Imbecility
  3. Senility
  4. Superannuation
Answer: 1
Question 7: A person of good understanding knowledge and reasoning power
  1. Expert
  2. Snob
  3. Intellectual
  4. Literate
Answer: 3
  • Rearrange the below given parts.
Question 8: When he
P: did not know
Q: he was nervous and
R: heard the hue and cry at midnight
S: what to do
The Proper sequence should be:
  1. RQPS
  2. QSPR
  3. SQPR
  4. PQRS
Answer: 1


Question 9:Then
P: it struck me
Q: of course
R: suitable it was
S: how eminently
The Proper sequence should be:
  1. PSRQ
  2. SPQR
  3. QSRP
  4. QPSR
Answer: 1
  • Choose the correct meaning of proverb/idiom
Question 10: To keeps one's temper
  1. To become hungry
  2. To be in good mood
  3. To preserve ones energy
  4. To be aloof from
  5. None of these
Answer: 2
Question 11: If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
  1. Q - S % P
  2. Q - N + M x P
  3. P + S x N - Q
  4. P - M + N x Q
Answer: 4
Question 12: How many cubes having red, green and black colours on at least one side of the cube will be formed?
  1. 16
  2. 12
  3. 4
  4. 10
Answer: 3
Question 13: Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.
Conclusions:
  1. Some actors are dancers.
  2. No singer is actor.
  3. Only (a) conclusion follows
  4. Only (b) conclusion follows
  5. Either (a) or (b) follows
  6. Neither (a) nor (b) follows
  7. Both (a) and (b) follow
Answer: 1


Question 14: Choose the word which is different from the rest.
  1. Cap
  2. Turban
  3. Helmet
  4. Veil
  5. Hat
Answer: 4
Question 15: A song always has
  1. Word
  2. Chorus
  3. Musician
  4. Tymbal
Answer: 1
Question 16: Development expenditure of the Central government does not include
  1. Defence expenditure
  2. Expenditure on economic services
  3. Expenditure on social and community services
  4. Grant to states
Answer: 1
Question 17: On July 12, 1982, the ARDC was merged into
  1. RBI
  2. NABARD
  3. EXIM Bank
  4. None of the above
Answer: 2
Question 18: The co-operative credit societies have a
  1. Two-tier structure
  2. Three-tier structure
  3. Four-tier structure
  4. Five-tier structure
Answer: 2
Question 19: In India, inflation measured by the
  1. Consumers Price Index for agricultural workers
  2. Wholesale Price Index number
  3. Consumers Price Index for urban non-manual workers
  4. National Income Deflation
Answer: 2
Question 20: Paper currency first started in India in
  1. 1542
  2. 1601
  3. 1880
  4. 1861
Answer: 4

Note:
For any doubt or question please ask in below provided comment box.

Read: Last Minute Tips For प्रतियोगी परीक्षा

Read: Apply for Latest More Bank Jobs 

Advertisement


Advertisement


No comments:

Post a Comment

If you have any query, Write in Comment Box